Onze Rijschool in Utrecht wordt veel te vaak​ de vraag gesteld:

Hoeveel kost de boete voor het rijden zonder rijbewijs?

Mijn antwoord:

Als er geen ongelukken gebeuren € 340, maar als er wel ongelukken gebeuren Meer Dan Jij Je Lief Hebt

JUST DON'T DO IT

In plaats van onverantwoordelijk rondrijden in een auto waarin je niet verzekerd bent waarom neem je geen GRATIS proef les? Niet alleen maar is zo een les 100% vrijblijvend, maar je rijd helemaal legaal en onder toezicht van de beste rij-instructeur in Utrecht.

Wel de Sportschoenen maar niet Rijden Zonder Rijbewijs!

Als er iets gebeurt dan richt je zo veel schade aan, niet alleen aan je auto maar ook een mogelijk slachtoffer. Zelf word je er ook alleen maar zuurder op omdat schuldgevoel slopend is en dan heb ik het nog niet eens over de mogelijke boetes die je zal moeten betalen.

Buiten de boetes en bekeuringen is het zo super duper onverantwoordelijk. Je kan het gewoon niet maken, want stel dat er wat gebeurt… KORTOM NIET DOEN.

OK dat is nu wel duidelijk denk ik…

Er zijn veel bekeuringen die in de klasse “rijden zonder rijbewijs” vallen. Zo kan je al wel een rijbewijs hebben gehad en hij is nu simpelweg verlopen of je hebt wel een rijbewijs voor de auto maar je rijd op een motor. Niet alleen de soorten overtredingen maar ook de kosten voor de boetes verschillen enorm.

RIJDEN MET EEN RIJBEWIJS VOOR DE VERKEERDE CATEGORIE VOERTUIGEN

Deze overtreding word gewoon gezien als het rijden zonder rijbewijs, vandaar dezelfde boete.

RIJDEN MET EEN RIJBEWIJS DAT IS INGENOMEN DOOR DE POLITIE

Je denkt natuurlijk, hoe kan je nou rijden met een rijbewijs die is ingenomen. Niet altijd word je rijbewijs fysiek ingenomen, bijvoorbeeld als je geflitst bent. Dan krijg je via brieven te weten dat je een overtreding hebt begaan die de consequentie heeft dat je het rijbewijs moet inleveren op een bepaalde datum. Als je na die datum aangehouden word geld deze bekeuring.

HET WEIGEREN OM EEN RIJBEWIJS IN TE LEVEREN

Spreekt voor zich neem ik aan, zo niet lees degene hierboven dan even door, daar word uitgelegd hoe je te weten komt dat je het rijbewijs moet inleveren. Als je dit vervolgens niet doet en weigert te doen dan geld deze boete.

RIJBEWIJS VOLDOET NIET AAN DE EISEN

Maar om welke “eisen” gaat dit dan? Deze voorwaarden staat beschreven in artikel 107 van de wegenverkeerswet 1994. In het Nederlands staat hier dat je rijbewijs er zo goed mogelijk moet uitzien. Gelukkig heeft bijna iedereen nu een kaartje maar in de tijden van papieren rijbewijzen gold dat hij niet in tweeën gescheurd mocht zijn.

RIJBEWIJS NIET OP ZAK

Meestal checkt de politie hierna gelijk of je überhaupt wel een rijbewijs hebt, in dat geval word de boete natuurlijk hoger.

RIJBEWIJS VERLOPEN - MINDER DAN EEN JAAR

RIJBEWIJS VERLOPEN - MEER DAN EEN JAAR

DISCLAIMER

Alle informatie op deze pagina komt van verschillende bronnen:
www.om.nl
 en www.wetten.overheid.nl
. De bedragen zullen beschouwd moeten worden als richtbedragen, dit zijn namelijk startbedragen voor een boete, afhankelijk van bepaalde factoren wijken de bedragen af. Buiten dit alles kan elke zaak aan de rechter worden voorgedragen. Op dit moment is de rechter degene die uiteindelijk beslist welke en hoe hoog de sanctie uiteindelijk word. Er kunnen dan ook geen rechten worden ontleend aan deze informatie noch kunnen wij aansprakelijk worden gesteld.

Sharing is Caring...
Call Now Button