Autorijlessen leeftijd

autorijlessen leeftijdDe leeftijd waarop je autorijlessen kunt nemen is een aantal jaren geleden naar beneden bijgesteld. Vroeger moest je 18 jaar zijn om ├╝berhaupt in een auto te mogen stappen.

Tegenwoordig is het mogelijk om al vele maanden eerder in een lesauto rond te rijden. Het is namelijk toegestaan om vanaf 16 jaar en 6 maanden rijlessen te volgen bij een autorijschool.

Je hoeft dus niet meer tot je 18e verjaardag te wachten voordat je als cadeautje van je ouders de eerste rijles krijgt. Nu kan dit al vanaf 16,5 jaar en het is zelfs ook nog mogelijk om al op je 17e het praktijkexamen bij het CBR af te leggen. Als je hiervoor weet te slagen dan kan je het felbegeerde rijbewijs al vanaf 17 jaar in je bezit hebben.

Aanpassen leeftijd voor autorijden

Het aanpassen van de leeftijd waarop je mag beginnen met autorijden en rijlessen volgen is bewust door de overheid naar beneden bijgesteld. Het blijkt namelijk dat in landen waar mensen eerder mogen beginnen met het nemen van autorijlessen minder ongelukken gebeuren met beginnende chauffeurs.

Nu mag je dus ook in Nederland al op een jongere leeftijd beginnen met je rijopleiding en het rijbewijs halen. Je mag dan echter nog niet alleen de weg op. Na het behalen van je rijbewijs mag je tot je achttiende verjaardag alleen onder begeleiding in een auto rijden.

Onder begeleiding rondrijden met 2toDrive

Het programma waarmee rijden onder begeleiding mogelijk is wanneer je op je 17e je rijbewijs hebt gehaald, heet 2toDrive. Je vader, moeder en andere familieleden die al een aantal jaren hun rijbewijs hebben mogen zich opgeven als een begeleider in het 2toDrive programma.

Zij krijgen dan een kaart binnen en een letter L die op de auto geplakt moet worden waarin de beginnende autorijder rondrijdt. Op je 17e mag je dan na het nemen van autorijlessen en het behalen van je rijbewijs rijden in een auto waar een 2toDrive begeleider naast zit. In die periode kan je dus onder begeleiding rijervaring opdoen. Hierdoor wordt de kans kleiner dat je wanneer je zelfstandig rijdt een ongeluk krijgt. Je hebt dan immers meer ervaring in het verkeer.

Sharing is Caring...
Call Now Button